top of page
  • Neden Candlelab'i tercih etmeliyim?
    Candlelab olarak doğal ve kokulu mum yapımı için kendi üretimlerimizde kullandığımız ve kalitesine emin olduğumuz hammaddeleri satmaktayız. Aynı zamanda kalite prensibimiz gereği hammaddelerimizin tüm MSDS ve gerekli dökümanlarını web sayfamızda yayınlamaktayız. Candlelab üzerinden sipariş edeceğiniz tüm malzemelerinin kalitesinin her zaman aynı standartta olduğuna emin olmak istiyor ve mumlarınız için geliştireceğiniz formülleri değiştirmeden devamlı kullanabilmek istiyorsanız bizi tercih edebilirsiniz.
  • Soy Wax'iniz neden blok formunda?
    Soy wax'imizin Avrupa'daki üreticisi hammaddeyi tarafımıza 25 kg'lık bloklar halinde sevk etmektedir. Kullanım kolaylığı açısından kendi atölyemizdeki kazanlarda eritip 1er kg'lık kaplara doldurmaktayız. Bu blokları bir bıçak yardımıyla rahatlıkla kesebilirsiniz. Lütfen bunu yaparken soya vaksı koyduğunuz yüzeyin kuru ve temiz olmasına özen gösteriniz. 25 kg'lık soy wax bloklarının da web sitemizde satışını yapmaktayız ancak bunlar daha çok endüstriyel kullanım için uygundur. Yine de istenirse bu blokları bıçak yardımıyla keserek kullanabilirsiniz.
  • Esanslarınızın baÅŸka esanslardan ne farkı var?
    Doğal içerikli bir soya mumundan ideal koku performansını alabilmek bazen çok zorlayıcı bir süreç gerektebiliyor. Unutmayın, mumlarda koku vermek her zaman çok kolay bir iş değildir, mum üretiminde eğitim kısmında belirtilen tüm noktalara dikkat etseniz bile bazı esanslar soy wax ile iyi karışmayabilir, fitil tıkayabilir, yanarken formülün çok ısınmasına ve kimyasının bozulmasına neden olabilir. Üreticilerimizle uzun süreli çalışmalar sonucunda CandleLab Soy Wax ile başarılı çalışan esanslar geliştirdik. Bu nedenlerden dolayı CandleLab mum esanslarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca esanslarımızın IFRA kriterlerine uyması ve kullanımının güvenli olması birincil önceliklerimizdendir.
  • Ãœrünlerinizde neden güvenlik etiketi var?
    Sattığımız her ürünün kalite standartlarımıza uygun olduğuna emin olmamız ilk önceliğimizdir. Bundan dolayı olası iadelerde paketin açılmamış ve tekrar satışa uygun olduğuna emin olmak için bu etiketleri kullanıyoruz. Bu etiketin kırılması durumunda hammaddenin başka bir bileşen ile karıştırılıp karıştırılmadığını anlamamız çok zor olduğu ve aynı zamanda sitemizden yaptığınız tüm alışverişlerde sizlerin de aldığınız ürünün kalitesinden emin olmanız için bu güvenlik etiketlerini geliştirdik. Yine kalite standartlarımız gereği güvenlik etiketi olmayan 25 kg'lık blok soy wax'lerin poşetleri açıldığında iade etmeye uygun olmayacağını da bildirmek isteriz. Daha detaylı bilgi için iade politikamızı okuyabilirsiniz.
  • IFRA sertifikası nedir? Belirtilen oranlar ne anlama gelir?
    IFRA Sertifikası, IFRA (Uluslararası Esans Üreticileri Birliği) tarafından yayınlanan kurallar doğrultusunda üretilen esanslar için verilen bir sertifikadır. Kısacası IFRA belirli maddelerin esanslarda kullanımını sağlık ve güvenlik açısından kısıtlar, bundan dolayı IFRA sertifikasına sahip olan esanslarda bazı maddeler ya kullanılmaz ya da belirlenen oran altında kullanılabilir. Bu sertifikaya sahip olan ürünlerde kullanılan esansların IFRA sertifikasında belirlenen oran ve altında kullanılması durumunda o ürünün IFRA'ya uygun olduğunu gösterir.
  • DoÄŸru fitili nasıl seçeceÄŸim?
    Her kalıp, formül, esans seçimi ve esans oranı fitilde farklı yanmalara neden olabilir. En doğru fitil seçimi için en doğru yöntem test yapmaktır. Fitil numaralı büyüdükçe fitil kalınlıkları ve eritme havuzları da büyümektedir. Atölyemizde yaptığımız testler sonucunda fitillerimiz için erime havuzları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir: 12 Numaralı Fitil: 5 - 6 cm çap 14 Numaralı Fitil: 6 - 7 cm çap 16 Numaralı Fitil: 7 - 8 cm çap 18 Numaralı Fitil: 8 - 9 cm çap Tek fitilin yetmeyeceği büyüklükte kalıp kullanıyorsanız 2 veya daha fazla fitil kullanabilirsiniz. NOT: Erime havuzu testlerimiz esanssız Candlelab Soywax ile test edilerek belirlenmiştir. Erime havuzları katılan esans ve esans oranlarına göre değişiklik gösterebilir.
  • Koku ve yanma testini nasıl yapmalıyım?
    Öncelikle ürettiğiniz mumun en az 10, ideal olarak 14 gün oda sıcaklığında beklediğine emin olunuz. Koku ve yanma testi yapacağınız mekanın hava akımına maruz kalmamasına özen gösteriniz. Güvenlik açısından koku testi süresi boyunca mumun başından ayrılmayınız. Fitili 0,6 cm - 0,8 cm arasında kısaltın. Mumu sıcaklığa dayanıklı ve düz bir zemine koyun. Birkaç mumu aynı anda yakacaksanız aralarında en az 10 cm boşluk olmasına özen gösterin. Mumu yaktığınızda zaman tutmaya başlayın. Özellikle yeni fitil ve formül testlerinde mumların başından ayrılmayın. 2 saat sonra mumun oluşturduğu erime havuzunu kontrol edin. Erime havuzu kalıbın tüm çevresine olmasa bile bir kısmına kadar gelmiş olması gerekiyor. Eğer mum tünelleşme yaptıysa fitil muma küçük gelmiş olabilir. 4 saat sonra mumu tekrar kontrol edin. Erime havuzu 1 cm civarında olması gerekiyor. 1.5 cm'i geçiyorsa fitil formüle çok büyük gelmiş olabilir. Mumu söndürün ve tekrar yakmadan önce en az 5 saat bekleyin. Bu testi birkaç kere daha tekrar edin. Mumlar ilk yakışta erime havuzunda zorlanabilir ama sonraki yakışlarda daha hızlı bir erime havuzu oluşturabilir. Tekrar yakmadan önce fitili kısaltmanız tavsiye edilir.
  • Fitili nasıl yerleÅŸtirip sabitleyeceÄŸim?
    Fitili kalıba sabitlemek için sitemizde satılan fitil sabitliyici bantları kullanabilirsiniz. Fitilin kalıba tam ortadan yapışması yanma performansı için son derece önemlidir. Çok yüksek ısılarda döküm yapılmaması durumunda fitil sabitleyici fitili tutuyor olacaktır. Fitili kalıp üstünden sabitlemek için bambu çubuk kullanabilirsiniz.
  • Esansı düşük derecede koyabilir miyim?
    Bu tamamen tercihe kalmış bir konudur. Bizler esansın her zaman 75 - 85 derece arasında veya esansın parlama noktası derecesinin altında konmasını tavsiye ederiz. Ancak kimi uygulamalarda esansı düşük derecede koymanın daha başarılı sonuçlar çıkardığını da deneyimledik. Bunun en doğru sonucu yine test yapılarak bulunabilir.
  • Echoes Atölye'deki formülünüzde balmumu da koyduÄŸunuzu belirtiyorsunuz, bunu da eklememizi tavsiye eder misiniz?
    Balmumu veya başka bir bileşen koymanızı tavsiye etmiyoruz. CandleLab Soy Wax ile başarılı koku performansı ve ideal yanmaya sahip mumlar üretebilirsiniz. Balmumu veya başka bir bileşen koymanız tüm teknik özelliklerin değişmesi ve bambaşka bir baz ile çalışmanıza yol açacaktır. Özelilkle doğal mum üretiminde belirli bir tecrübeye gelene kadar farklı herhangi bir bileşen kullanmamanızı tavsiye ederiz.
  • Esanslarınızı karıştırarak özel kokulu mumlar yapabilir miyiz?
    Elbette yapabilirsiniz, burası artık kokuların muhteşem dünyasına girdiğinizi gösteren ve yaratıcılığınıza kalmış bir konudur. Farklı esanslarımızı birbirlerine karıştırırken oranlara dikkat etmenizi öneririz. Örnek olarak Very Vanilla ile Sweet Strawberry kokularını karıştırarak çilekli pasta kokusu elde edebilirsiniz. Dilerseniz önce %50 - %50 oranında karıştırıp bunu deneyebilir, sonrasında çilek oranını arttırmak isterseniz %30 - %70 oranını deneyebilirsiniz ve tamamen kendinize özel bir koku çıkartmış olursunuz. Ancak bazı esansların karışımından farklı yanma performans sonuçları çıkabilir, bunun için yine yanma testleri yapmanızı önemle tavsiye ederiz.
  • Mum yapımıyla ilgili eÄŸitim verecek misiniz?
    Mum üretimi için workshop düzenlemek planlarımız arasındadır. Ancak devam eden pandemi koşulları nedeniyle bu planlarımızı bir süreliğine ileri bir tarihe atmak durumunda kaldık. İlerleyen zamanlarda bu eğitimleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Eğitimlerden ve yeniliklerden haberdar olmak için sitemize abone olabilir ve bizi instagram üzerinden takip edebilirsiniz.
  • Candlelab Soy Wax'iniz kap içi döküme uygun demiÅŸsiniz. Kapsız mum üretmek mümkün mü?
    Katkısız soy wax'lerin erime derecesi parafine göre düşüktür, bundan dolayı kapsız üretilmek istenilen mumlarda genelde parafin tercih edilir. CandleLab Soy Wax ile kapsız da mum üretebilirsiniz ancak bu ürün yakıldığı zaman erime havuzu oluşturmak isteyecek ve bu erime havuzunu tutabilecek bir kap olmadığı zaman eriyen mum hızlıca yüzeye yayılacaktır. Bundan dolayı daha küçük bir fitil kullanarak erime havuzunun daha küçük olmasını sağlamanızı öneririz.
  • Neden 1 litrelik esanslarınız farklı gramajlarda?
    Esansların ağırlıkları hacimsel olarak değişiklik gösterir. Bundan dolayı esansları 1 lt'lik şişelere koyduğumuzda farklı gramajlar elde edebiliyoruz. Ancak bu şişelerin fiyatlandırması da içindeki esans gramajına göre belirlenmiştir, dolayısıyla hacmi aynı olsa da ağırlığa göre bedel hesaplanmıştır.
  • Mum yapımıyla ilgili farklı aksesuarlar satacak mısınız?
    Bu konu da planlamalarımız içerisindedir. Candlelab olarak ilk aşamada doğal mum üretimi için olmazsa olmaz malzemeleri sunmak istedik. İlerleyen aşamalarda sizlerden de gelecek talepler doğrultusunda farklı ürün kategorileri sunmayı planlıyoruz. Özel taleplerinizi bize iletişim bölümünden yazılı olarak iletebilirsiniz.
  • Mumlar donduktan sonra bardaktan çekiyor ve arada boÅŸluklar oluÅŸuyor, ne yapmalıyım?
    Soy Wax donma sürecinde kısmi olarak bardaktan ayrışabilir. Aslında bu sorun teknik anlamda bir sorun değildir ve ürünün yanma performansına hiçbir etkisi yoktur, sadece estetik olarak bazen rahatsızlık verebilir. Çekme ihtimalini azaltmak için önerilerimiz: Düşük derecede döküm yapmaya çalışın. Daha yavaş dökmeye çalışın. Kalıplarınızın içlerinin temiz olmasına özen gösterin. Kalıplarınızı döküm öncesi ısıtın. Mumu döktükten sonra 24 saat oda sıcaklığında kalmasına izin verin. Candlelab Soy Wax'i genelde bardağa çok iyi yapışan bir hammaddedir. Ancak tüm bu tavsiyelere rağmen yine de bu sorunla karşılaşabilirsiniz. Maalesef bu sorunun ihtimalini ortadan kaldırmak mümkün değildir, sadece belirtilenleri yaparak ihtimali azaltabilirsiniz.
  • Mum donerken üstünde delik oluÅŸtu, ne yapmalıyım?
    Katkısız soya mumları bazen donarken yüzeyde bir delik oluşturabilir. Bu soya mumu donarken içerisinde oluşan hava kabarcıklarını mum yüzeyine çıkması nedeniyle gerçekleşir. İkincil bir döküm yaparak bu boşlukları doldurabilir veya ısı tabancası kullanarak bu sorunu giderebilirsiniz.
  • Mumun üst yüzeyinde yaÄŸ kabarcıkları çıkmaya baÅŸladı. Ne yapmalıyım?
    Mumların üzerinde çıkan yağ kabarcıkları (terleme) genelde soy wax'in tutamadığı esansın yüzeye çıkması nedeniyle olur. Bunu engellemek için tavsiyelerimiz: Esans ekleme derecesini arttırın. Esans oranını düşürün. Esansı eklediğinizde daha uzun süre karıştırın. Bunlara rağmen özellikle güneş ışığı ya da florasan ışıklar muma direkt geldiğinde veya oda sıcaklığından daha sıcak bir ortamda uzun süre muhafaza edildiğinde bu yağlar mum yüzeyine çıkabilir. Basit bir ısı tabancası ile bu sorunu çözebilirsiniz.
  • Fitilde bir süre sonra mantar gibi birikmeler oluyor. Bu neden olur ve ne yapmalıyım?
    Mumlar yanarken fitillerden yukarı vaks çıkar ve fitilin ucunda yanarak havaya karışır. Eğer bu fitilden fitilin taşıyabileceğinden daha yoğun bir wax çıkışı olursa "karbon birikmesi" dediğimiz bir mantarlaşma görebilirsiniz. Özellikle formüle karıştırılan farklı bileşenler varsa bu mantarlaşmayı daha da çok görebilirsiniz. Mantarlaşmayı azaltmak için esans oranını düşürebilirsiniz. Boya gibi bileşenler kullanıyorsanız bu mantarlaşmayı daha da sık görebilirsiniz. Eğer mantarlaşma çok büyükse fitil numarasını küçültebilirsiniz. Her yakış öncesi fitili kısaltmak bu mantarlaşma ihtimalini de azaltacak yöntemlerdendir.
  • Zamanla mumda renk deÄŸiÅŸiklikleri oldu. Bu bir sorun mudur? Ne yapmalıyım?
    Özellikle güneş ışığı veya florasan ışıklarda mumlarda bulunan esanslardan kaynaklı renk değişiklikleri, genelde sararma şeklinde olabilir. Bu teknik açıdan bir sorun değildir ve mumun yanmasına etkisi olmaz. Eğer bu sararma sadece mumun altında gözlemleniyorsa esans oranı çok fazla olabilir ve bundan dolayı esans çökme yapmış olabilir. Ya da esans eklendiğinde doğru bir şekilde karıştırılmamış olabilir. Esans ekleme derecesini de arttırmanızda fayda olacaktır.
  • Soya vaksı eritiyorum ama bulanık bir görüntü çıkıyor. Neden olabilir?
    Soy wax'in en büyük düşmanı nemdir diyebiliriz. Candlelab soya vaksları nemsiz ve oda sıcaklığında sakladığınıza emin olun. Soy wax'ı kesinlikle su ile karıştırmayınız ve sadece kuru ve temiz olduğuna emin olduğunuz bir kalıpta eritiniz.
  • Mumlarımı yaktığım zaman bir süre sonra fitil bir anda aÅŸağı doÄŸru çöktü ve söndü, ne yapmalıyım?
    Bu sorun donma esnasında mumların içerisinde gizli olarak oluşan boşluklardan olabilmektedir ve asıl nedeni mum döküm derecesiyle ilgilidir. Yüksek derecede döküm yaptığınızda bu durumda mumun üst yüzeyi hızlı bir şekilde donacaktır ve orta kısımlarda gizli boşluklar yaratabilecektir. Aynı zamanda döküm sonrası donan mumunuzu hareket ettirdiğinizde özellikle fitil çevrelerinde de bu sorunu görebilirsiniz. Candlelab Soywax ile dökülen mumları 45 derecelerde dökmeye çalışın. Formülünüz hafif bulanıklaşmaya başladığında da dökebilirsiniz. Eğer yüksek derecede döküp ürettiğiniz mumlarınız varsa, ufak bir çubukla mumlarınızın üzerinden birkaç delik açın (zaten boşluk varsa hissedeceksiniz) sonrasında ısı tabancası kullanarak bu boşlukları kapatmaya çalışınız.
  • Mumun yüzeyi zamanla sarardı. Bu bir sorun mudur?
    Doğal soya mumlarında mumların yüzeyinde sararmalar son derece doğal bir durumdur. Özellikle vanilya ve tarçın gibi esans bileşenlerinden kaynaklı olabilir. Teknik anlamda bir sorun değildir ve ürünün yanma performansına bir etkisi bulunmaz.
  • Mum donarken fitili ortalamak önemli midir?
    Fitilin mumun ortasında bulunması son derece önemli bir konudur. Doğal mumlar erime havuzu oluşturmak isterler ve eğer fitil ortalanmadığından dolayı bu erime havuzu kalıbın bir tarafına çok yakın olursa fitilde mantarlaşmalar, is sorunları veya tünelleşmeler görülebilir. Bundan dolayı fitillerin mumunuz donarken ortalandığına emin olunuz. Bunun için Candlelab paslanmaz çelik fitil tutucu kullanmanızı öneririz.
  • Mum donduktan sonra pürüzlü bir yüzeye sahip oluyor? Ne yapmalıyım?
    Mumun donduğu zaman pürüzlü bir yüzeye sahip olması, o mumun aslında tamamen doğal bir soya vaksıyla üretildiğini gösterir ve aslında bu da teknik bir sorun değildir. Bu yüzeyi düzeltmek için basit bir ısı tabancası kullanmanızı tavsiye ederiz. Isı tabancasıyla mumun üstünden 15-20 saniye civarı bir ısı vererek üstünde ince bir tabakayı eritebilirsiniz. Bu eriyen tabaka donduğunda daha düz bir yüzeye sahip olacaksınız.
  • Mumum yanarken is atıyor. Ne yapmalıyım?
    Mumların is atması genellikle fitilin büyük geldiğine işarettir. Fitil küçülterek tekrar deneyin. Ayrıca esans oranını da düşürmenizde fayda olacaktır. Esans oranı yükseldikçe genelde fitillerin çıkardığı alevde büyüyecektir. Unutmayın, fazla esans eklemek demek mumun daha fazla koku vermesi anlamına gelmez, doğru oranı ancak deneyerek bulabilirsiniz.
  • Mum 2 saattir yanıyor ama erime havuzu çok küçük, ne yapmalıyım?
    Erime havuzunun küçük olması demek (tünelleşme) genelde fitilin bu kalıba küçük geldiğine işarettir. Fitil numarasını büyüterek tekrar deneyin. Esans oranını da arttırarak deneme yapabilirsiniz ama öncelikle fitil numarasını arttırmanızı tavsiye ederiz.
  • Mum donerken çökme yaptı, bu neden olur?
    Donarken ciddi çökme yapan mumların hammaddesinde kesinlikle parafin veya başka bir karışım bulunmaktadır. Eğer bu tarz bir çökme ile karşılaştıysanız kullandığınız hammadde saf ve katkısız soya vaksı değildir. Tedarikçinizle görüşmenizi tavsiye ederiz. Candlelab Soy Wax döktükten sonra asla ciddi çökme yapmayacaktır.
bottom of page